Skip to content

ÎNCHIRIERI DE ECHIPAMENTE

În apropierea pârtiei Nemira există centre de închiriere echipamente de schi care aparțin agentilor economici din zonă și care pun la dispoziția schiorilor: schiuri, clăpari, bețe de schi, căști etc.

Cum ne alegem schiurile?

Iată o întrebare pe care și-o pun în special începătorii la prima experiență pe pârtie. Dacă ne decidem să închiriem schiuri răspunsul la această întrebare ar trebui să-l știe specialistul de la centrul de închirieri. Totuși ar fi bine să știm câteva reguli de bază, pentru a schia cu echipamentul potrivit.

Schiurile au evoluat foarte mult în ultimii ani, de la materialele din care sunt confecționate, forma geometrică etc. până la specializarea în funcție de tipul de zapadă pe care se schiază, nivelul de schi etc. Întâlnim pe pârtii multe feluri de schiuri: allmountain, freestyle, freeride și competiție.

Primul lucru la care trebuie să ne gândim cand alegem o pereche de schiuri este, ca acestea să se potriveasca cu abilitățile noastre pe pârtie: începător, mediu, avansat.

Regula generală când alegem un schi este ca acestea să ajungă ca și lungime între bărbie și vârful capului. Schiorii avansați vor alege schiuri mai lungi decât înălțimea lor deoarece și schiurile lungi și cele scurte au fiecare avantajele lor.

Dacă ești un schior începător sau mediu, ai o greutate sub medie pentru înălțimea ta, îți place să faci viraje scurte și rapide atunci este bine să alegi un schi mai scurt – până la nivelul bârbiei.

Dimpotrivă, daca ești un schior care coboară repede și agresiv, ai o greutate peste medie pentru înălțimea ta atunci alege un schi mai lung – aproape de vârful capului.

O pereche de schiuri mai scurte vor fi mult mai ușor de controlat în viraje iar o pereche de schiuri mai lungi vor fi mult mai stabile mai ales la viteze mari.

 

Înălțime schior (cm)

Lungime schi (cm)

132

115-130

137

125-140

142

130-145

147

135-150

152

135-155

158

145-165

163

150-170

168

155-175

173

160-180

178

165-185

183

170-190

188

175-195

193

180-200

Cum se aleg clăparii?

Clăparul este cea mai importantă parte a echipamentului de schi. Acesta transmite mișcarea schiorului către schi, deci, atunci când vine momentul sa îți alegi clăparul, nu o face pe grabă și apelează la un profesionist pentru sfaturi.

Probarea claparului se face în urmatorii pași:

1. Alege-ți un număr cât mai apropiat de cel pe care îl ai la majoritatea încălțămintei și probează-l. Degetele trebuie să ajungă ferm până în vârful clăparului, dar fără să stea îndoite.

2. Încheie claparul începând cu clapa de jos. Strânge doar primele doua clape de jos. Nu strânge clapele foarte tare, la primul sau maxim la al doilea rând. Daca reușești să strângi clăparul la al 3-lea sau al 4-lea rând fără să simți că acesta stă strâns cu putere pe picior, treci la alt model, acesta clar este prea larg penrtu piciorul tău. Deschide clapele de jos, trage ușor în sus de limba clăparului și inchide clapele clăparului, de data asta începând cu clapele de sus. Odata închise clapele de sus, piciorul va ajunge în poziția în care va sta în timp ce schiezi, oferindu-ți astfel o imagine mai clara despre modelul pe care il încerci.

3.Odată claparul strâns, încearcă sa te lași cu putere pe limba acestuia într-o flexie puternică. Când vei face acest lucru, ar trebui să simți cum presiunea din vârf scade și degetele deja stau mai relaxate. Dacă atunci când faci asta, călcâiul piciorului se ridică puternic de pe talpă, treci la un număr mai mic, dar încearcă un număr mai mare dacă vârful piciorului rămâne prea strâns cand faci presiunea pe limbă.

4. După ce ai stat cu clăparii minim 5 minute în picioare, aceștia ar trebui să devină mai comozi, dar fără să-și piardă din fermitatea strângerii. Clăparul trebuie să țină piciorul strâns, fără însă a determina apariția senzației de arsură în anumite puncte ale piciorului. Dacă aceste puncte apar, încearcă un număr mai mare sau un calapod mai larg.

După ce ați ales schiurile și clăparii nu uitați de bete, cască și ochelari. Recomandăm insistent folosirea căștii de protecție indiferent de nivelul Dv. de schi.

English EN Romanian RO