bandaalbastra

Valea Uzului

Slănic Moldova – Culmea Caprioarei – Vârful Șandru Mare- Șaua Nemirei – Vârful Nemira Mare – Vârful Farcu Mare – Vârful Farcu Mic – Valea Uzului (cascada Nasolea Mare).**

Marcaj bandă albastră.
Timp de parcurs: 9-10 ore

Traseul traverseaza culmea principala a Munților Nemira peste Șandru Mare, de la est la vest, din Valea Slănicului pănă în Valea Uzului. Este cea mai accesibilă cale de pătrundere în zona înaltă a munților Nemira din stațiunea balneoclimaterică Slănic Moldova. Marcajul bandă albastră începe din dreptul fostului camping Rai, de unde ne angajăm spre dreapta pe un drum ce urcă ușor aproximativ 50 m după care intrăm pe poteca care traversează un vâlcel și urcă în continuare pe pantele estice ale Culmii Căprioara.

După aproximativ 1 ½ ore de urcare întălnim cotul unui drum forestier pornit din valea Slănicului pe care înaintăm 20-30 m după care intrăm spre dreapta pe poteca care urcă spre culmea principală. Urcăm prin pădurea de molizi tineri și în circa 40 min ieșim într-o poiană de unde admirăm obarșia văii Slănic și zona sudică a Munților Nemira. Trecem pe lăngă stăna amplasată în stănga potecii și ne continuăm traseul prin padurea de conifere. Nu după mult timp ne intersectăm cu traseul bandă roșie care vine dinspre Oituz. Pănă aici am făcut cca 3 ore. Facem dreapta pe creasta principală conduși de cele două marcaje, bandă albastră și bandă roșie, și după cca 10 min ne intersectăm cu marcajul punct roșu care în 5 min ne conduce pănă pe vârful Șandru Mare (1640 m). Aici găsim un refugiu metalic unde ne putem adăposti în caz de vreme rea. După o binemeritată pauză revenim pe creasta principală și continuăm traseul nostru pe bandă albastră. Poteca ocolește pe la vest vârful Nemira Mică (1627 m), și după o ușoară coborăre ajungem în Șaua Nemirei (1440 m).

În aproximativ jumătate de oră ajungem sub vârful Nemira Mare (1649 m), părăsim poteca și în cca 10 min ajungem pe vârf. Și aici suntem întămpinați de urmele luptelor din primul război mondial. Pe vârf este amplasată o cruce metalică. Ne bucurăm de o priveliște măreață, într-un tur de orizont complet: spre nord, culmea principală cu vârfurile Farcu Mare și Farcu Mic, iar la orizont, peste valea Uzului, Munții Ciucului; spre est, plaiul Ciungetului; spre sud culmea principală cu vârfurile Nemira Mică și Șandru Mare; spre vest, valea Apa Roșie, iar la orizont Munții Repatului și Munții Bodoc.

De pe Nemira Mare coboară o potecă de legatură pe versantul estic spre traseul care coboară pe Plaiul Ciungetului spre lacul Balătău și Sălătruc. Această potecă de legatură nu este marcată dar este inclusă în planurile de remarcare ale Serviciului Public Județean Salvamont din Bacău.

De pe vârf coborăm înapoi pe poteca noastră marcată cu bandă albastră pe care mai avem de mers cca 4 ore păna la valea Uzului. După o oră ajungem pe vârful Farcu Mare (1498 m) de unde admirăm imaginea impresionantă a acumulării Poiana Uzului. Continuând pe traseul nostru, trecem pe lănga vârful Farcu Mic, părăsim culmea principală și începem o coborăre cu o diferență de nivel de cca 700 m pănă în valea Uzului. Ajungem la Drumul Județean 123 pe care mergem aprox. 400 m și sosim pe podul peste râul Uz, aproape de coada lacului de acumulare Poiana Uzului.

 Mai multe informatii…